WWW.PLAATFOUTENCLUB.NL

Wie zijn wij en wat doen wij?

 

WWW.PLAATFOUTENCLUB.NL is een onderdeel van de
Nederlandse postzegelvereniging  “De Plaatfout”.
Via deze website willen wij onze leden de kans geven om zelf plaatfouten te ontdekken op de gepubliceerde pagina’s met NVPH postzegels.
U kunt kijken op de voorbeeld pagina om te zien hoe dit er uit ziet.
Aangemelde leden kunnen reacties plaatsen, waarin zij kunnen aangeven op welk zegel zij een fout gevonden hebben. Mocht u interesse hebben in een lidmaatschap, hieronder vindt u meer info en kunt lezen hoe u zich aan kunt melden.
Opgericht 12 oktober 1993

Vereniging voor verzamelaars van plaatfouten en  andere bijzonderheden op postzegels.

Website: www.plaatfoutenclub.nl

Plaatfouten bestaan al sinds er postzegels gedrukt worden.
Het is echter moeilijk om een sluitende definitie van het begrip plaatfout te geven. Er bestaan primaire plaatfouten, die op alle vellen van een drukvorm voorkomen, en secundaire plaatfouten, die tijdens het gebruik van een drukvorm door slijtage of andere beschadiging ontstaan en dus niet op alle vellen voorkomen. Door verontreiniging kunnen ook druktoevalligheden ontstaan en daar ligt dan ook de grens van het verzamelgebied. Een druktoevalligheid, die op dezelfde positie blijft kan als plaatfout aangemerkt worden, maar zodra de positie veranderd, valt hij buiten het verzamelgebied.
De grote aantrekkingskracht van het verzamelgebied ligt besloten in het feit dat maar een enkeling van de zegels uit een vel aan de afwijkende eis van een plaatfout voldoet en dat er dus speciaal naar gezocht moet worden. Doelstellingen van de vereniging zijn:

  • Het bevorderen van de kennis van plaatfouten.
  • Het verspreiden van gegevens over plaatfouten.
  • Het stimuleren van het verzamelen van plaatfouten.

Om deze doelstellingen te verwezenlijken worden er per jaar vier clubbijeenkomsten gehouden in een centraal gelegen plaats in Nederland (momenteel Woudenberg). Daar is dan gelegenheid tot ruilen, aan- en verkoop van en het uitwisselen van gegevens over plaatfouten. Tijdens twee van deze bijeenkomsten vindt ook de ledenvergadering plaats. Verder worden er elk jaar vier veilingen georganiseerd. Het clubblad, “De Variant”, verschijnt eveneens vier maal per jaar met een kleurenbijlage van 20 nieuw gevonden fouten en twee kleurenpagina’s met meestal vier nieuwe PJ fouten. Deze laatste gecontroleerd en uiteraard is de positie in het vel ook vastgesteld.
Tot nu toe zijn de volgende gratis studies voor leden verschenen:

  •  4½ cent Bontkraag, een vervolg op de publicatie van F.H.M. Post.
  •  Uitgifte 1891 “Koningin met hangend haar”.
  •  Studie van de 2½ cent cijfer 1876 door I. Zabel en H. Wicher.

 

Wanneer u meer informatie wenst of als u zich wilt aanmelden als lid,
neem dan contact op met onze secretaris:
Jan Kraaijeveld
Kruisbooglaan 80
3233 RE  Oostvoorne
tel: 0181-484112
e-mail: secretaris[at]plaatfoutenclub.nl
terug naar hoofdpagina

© 2021 WWW.PLAATFOUTENCLUB.NL

Thema door Anders Norén